אמינות היא אחד המרכיבים החשובים ביותר בחיים שלנו. מכונת האמת, הידועה כפוליגרף, זוכה בשנים האחרונות לעלייה בפופולאריות, גם בתחומים שאינם קשורים לחקירות פליליות או אבטחת מידע במקומות עבודה. כל מה שצריך לדעת על הבדיקה שיכולה לשנות את החיים שלכם
משחר ההיסטוריה בני האדם ביקשו לדעת האם חבריהם או עמיתיהם דוברים אמת או שקר. בעידן המודרני איננו סומכים עוד על האינטואיציות וניתן להיעזר במכונת אמת, שמאפשרת לאמוד מבחינה פיזיולוגית את תגובותיו של האדם.
מכונת אמת – טכנולוגיה במקום אינטואיציה
אם בעבר התבססו ה"חוקרים" על התנהגות הנחשד והגרסאות שמסר, הרי שכבר בשנת 300 לפנה"ס החלו להבין החוקרים כי אפשר למדוד את תגובתו של הנמדד גם באמצעים טכנולוגיים, כשהרופא היווני ארסיסטרטוס עמד על ההשפעה של המצב הנפשי על המצב הבילוגי. את השעון הראשון למדידת דופק הלב המצביא גלילאו בשנת 1581 ומאז ועד לפוליגרף הממוחשב המודרני של ימנו אנו, עבר המהלך תמורות רבות. נזכיר ביניהם את הפיסיולוג האנגלי סטפן היילס שב-1773 גילה את מושג לחץ דם כשהחדיר צינור מתכתי לעורך של סוס, לואיג'י גלווני האיטלקי מבולוניה שגילה את תפקיד החשמל בפעילות מערכת העצבים והשרירים ב-1791 והפיזיקאי הצרפתי, אנדרה אמפר, שהמציא את הגלוונומטר ב-1820 למדידת זרם חשמלי.
משלבים בין המדדים
אבל את השילוב בין פריצות מדעיות אלו לכדי פיתוח של מכשיר דיאגנוסטי לגילוי שקל החלו החוקרים לפתח רק משנת 1875, כשאנג'לו מוסו, הפיזיולוגי הצרפתי חקר את השפעת הפחד על המערכת הקרדיו-וסקולרית (הלב וכלי הדם) והנשימה. לשם כך פיתח ב-1890 מכשיר מכני בשם "עריסה מדעית של מוסו" שתזוז משינויי משקל קלים בעקבות סטרס. מהלך זה המשיך להתפתח על ידי מדעני שונים אך רק בשנת 1895 הוסיף למנעד הרופא האיטלקי סיזר לומברוסו מכשור רגיש למדידת שינויים בלחץ דם, כתוצאה משינויים אמוציונליים בהקשר של חקירת חשודים פליליים. עליית מדרגה נוספת נרשמה בשנת 1914 כשהפסיכולוג האיטלקי ויטוריו בנוסי הוכיח במחקר כי בעת שקר זמן השאיפה מואץ והנשיפה מתארך, ב-1917 פרסום וויליאם מרסטון האמריקאי מחק שבדק שונות במדידות בלחץ דם סיסטולי ובמקביל רופא סקוט בשם ג'יימס מקנסי פיתח מכשיר פוליגרף עם דיו, שתיעד באופן מתמשך שינויים פיזיולוגיים מורכבים מדופק עורקי ודופק ורידי. רק ב-1921 שולב פוליגרף הדיו עם תיעוד וניטור של לחץ דם במכשיר שכונה "פוליגרף 2 העטים", שהיה הראשון למדוד סימולטנית נשימה ושינויים מתמשכים במערכת הקרדיו-סקולרית, כשב-1926 לאונרד קיל הוסיף 2 שיפורים משמעותיים: תוספת של מפוחי מתכת ששיפרה את התיעוד בדפוסי לחץ דם, דופק ונשימה והכנסת קימוגף (מד לחץ נוזלים) לשימוש עם נייר גרפים עליהם רשמו בדיו עטים שנעו בקצב קבוע.
רוצים לדעת עוד? הקליקו למאמר על ההיסטוריה של מכשיר הפוליגרף
האם אפשר לשקר למכונת אמת?
לפי מחקרים עולה כי יש אנשים שיכולים לעבור בדיקת אמת ללא תנודה במדדים. עם זאת, אחוזי ההצלחה הגבוהים של הפוליגרף, הנאמדים בין 98-95% מגלים אמינות רבה לבדיקה. למעשה, הביקורת על השימוש במכונת אמת נובע דווקא מהעובדה שיש חריגות גבוהות יותר בקרב נשאלים שהינם דוברי אמת, אך עצם הבדיקה והמעמד מלחיצים אותם ועלולים ליצור תנודות במדדים, שיפורשו כאי אמירת אמת. כיום נהוג לאבחן באמצעות מכשיר פוליגף בשיטת שאלות ביקורת, הכוללת שלושה סוגים של שאלות: "שאלות חמות" שמתייחסות לפרטים הרלוונטיים לשמם מתבצעת הבדיקה, "שאלות קרות" שאינן קשורות לנושא ומטרתן לבדל ולמדוד את תגובות הנבדק לשאלות שאינן אמורות לעורר לחץ ו"שאלות השוואה" שמטרתן ליצור ביקורת לשאלות הרלוונטיות. לצד אלו, מתייחסים הבודקים גם לאופן שבו עונה הנבדק על השאלות, כך שברגע שנכנסתם לחדר מתחיל האבחון.
מדוע חשוב להיעזר במומחים
מי שעבר בדיקה במכונת אמת יודע, שהבדיקה מלווה בבודקים אשר בוחנים את מכלול תגובותיו של הנבדק. בעוד המכשיר אומד מדדים דוגמת דופק, זיעה ולחץ דם, הרי שגם תסמינים פיזיים שנקלטים על ידי הבודק נכללים בחוות הדעת הסופית, דוגמת אי נוחות, לחץ וסרבול במענה על שאלות. מסיבה זו חשוב להיבדק רק במכונים מורשים על ידי האיגוד הישראלי ולוודא שאתם בידיים טובות, אצל אנו מוסמכים בלבד.
חושבים לעבור בדיקת פוליגרף? במשרדנו אנו מציעים לעבור את הבדיקה בליווי אנשי מקצוע מוסמכים ואמינים, שיאפשרו לכם ליהנות מתוצאות מהירות במחיר ההוגן ביותר צרו קשר בטלפון 072-392-5900