לעיתים אנשים מנסים למצוא עצות וטריקים איך לעבור בהצלחה בדיקת פוליגרף, ואכן יש לא מעט עצות אחיתופל, שדווקא עלולות לגרום להם להיכשל. עצת אחיתופל אחת ידועה מציעה לקחת לפני בדיקת הפוליגרף תרופות הרגעה או המרצה נוירולוגיות או סמים.
שימוש בתרופות נוירולוגיות או סמים יכול להשפיע על כל התגובות הפסיכו-פיזיולוגיות הנמדדות במהלך בדיקת פוליגרף, אבל משפיע בעיקר על התגובה של המוליכות החשמלית של העור (Electrodermal Response – EDR), שנחשבת לבולטת מכל התגובות הפסיכו-פיזיולוגיות הנקלטות ומנותחות במכשיר פוליגרף. ה- EDR נמדד דרך הזיעה שעל אצבעות הידיים, שמשמשת בעצם כמוליך חשמלי.
מבלי להיכנס לכל המורכבויות הפסיכולוגיות, הפיזיולוגיות והמדעיות, ניתן לומר באופן כללי שתגובות פסיכו-פיזיולוגיות הן תגובות הגירוי הפסיכולוגיות הנגרמות לאדם כתוצאה מהאיום בשאלה מסוימת (עליה מן הסתם יענה באמירת שקר) והמשפיעות באופן מיידי על התגובות הפיזיולוגיות של מערכות אוטונומיות מסוימות בגוף.
בגוף האדם קיימת תת-מערכת במערכת העצבים הנקראת סימפתטית והיא פועלת לתגובות מידיות בגוף האדם במצבי לחץ, חירום ומתח, ומכינה את הגוף למאבק או נסיגה בהתאם לתגובת הילחם או ברח. מערכת העצבים הסימפתטית מפעילה במצב של איום את בלוטות הזיעה. המוליך העצבי שמפעיל את כל המנגנון הזה נקרא אצטילכולין, שהוא מולקולה פחמימנית המשוחררת על ידי תאי עצב כדי להעביר את המסר שלהם לתאים אחרים. אצטילכולין משמש מוליך עצבי בין תאי העצב המוטוריים והשרירים, במערכת העצבים האוטונומית המווסתת את פעילות האיברים הפנימיים, ובמערכת העצבים המרכזית שם הוא אחד ממוליכים עצביים רבים.
פעילות בלוטות הזיעה יכולה להיות מופעלת ומומרצת ע"י שימוש בתרופות אשר מחקות את האצטילכולין המפעיל ומגביר כאמור את התגובה של המוליכות החשמלית של העור. ישנן תרופות שמכילות בתוכן חומר אנטיכולינרגי החוסם את המוליך העצבי אצטילכולין במערכת העצבים המרכזית ובמערכת העצבים ההיקפית ולמעשה מפחיתות או מבטלות את תגובת המוליכות החשמלית של העור.
איזה תרופות משפיעות על בדיקת פוליגרף? מספר דוגמאות
תרופות כמו סקופולאמין (Scopolamine) דווחו כמדכאות תגובה של המוליכות החשמלית בעור ע"י ריקון האצטילכולין. קבוצת תרופות של חוסמי בטא (משפחה של תרופות השכיחות בטיפול במגוון רחב של מחלות, בעיקר מחלות הקשורות במערכת הלב וכלי הדם, כגון הפרעות קצב, יתר לחץ דם, תעוקת לב ואי-ספיקת לב, אך גם במחלות נוירולוגיות) כמו פרופראנולול (propranolol) עשויות להשפיע על מערכת העצבים המרכזית ולהפחית את התגובה של המוליכות החשמלית של העור.
תרופות המפחיתות חרדה כמו בנזודיאזפינים (benzodiazepines), שהן גם תרופות פסיכואקטיביות בעלות השפעות מרגיעות, היפנוטיות, נוגדות חרדה, אנטי-אפילפטיות, אמנזתיות, ומרפות שרירים, יכולות להפחית אספקטים מסויימים בתגובה של המוליכות החשמלית של העור.
תרופות עם מרכיבים אנטיכולינרגים מכילות בין השאר מוסקרינים רעילים המשפיעים על עצבוב בלוטות הזיעה. המוסקרינים נמצאים גם בפטריה רעילה ובעלת השפעה פסיכואקטיבית Amanita muscaria.
במחקרים שונים (Raskin 1989, Matte 1996) נמצא ששימוש בתרופות עלול לגרם לריבוי בתוצאות לא ברורות וחד משמעיות, אולם אין סיבה להניח שהוא יעלה את שיעור התוצאות המוטעות של אבחון נבדק אשם כדובר אמת. על פי פרופ' איתן אלעד, לכאורה קיימת סכנה שהשימוש בתרופות יכשיל נבדק אשם בבדיקת פוליגרף מסוג פח"ם (פרטי חקירה מוכמנים), המקובלת יותר בחקירות פליליות, שכן המבחן בנוי על התגובה הייחודית של הנבדק האשם לפרט המסגיר ולא לפרטים האחרים.
בשנת 1981 נתגלתה לראשונה במחקר (Waid, Cook, Orne & Orne), ההשפעה של תרופות הרגעה על יעילות האבחון בבדיקת פוליגרף פח"ם. במחקר זה נבדקה ההשפעה של תרופת הרגעה Meprobamate במינון של 400 מ"ג על בדיקת פוליגרף פח"ם, ונמצאה הפחתה ברמת התגובות לפרט המסגיר במוליכות החשמלית של העור. בודק הפוליגרף, במחקר זה, שתוצאותיו "זכו" לביקורות נוקבות מצד חוקרים אחרים, לא הצליח לזהות את הנבדקים שלקחו תרופה מבין כלל הנבדקים.
במחקר אחר, שנערך בשנת 1982 בבית החולים איכילוב, נבדקה השפעת תרופה בשם Trasicor, המשמשת להפחתת לחץ דם ע"י חסימה של קולטני בטא, על רמת האבחון בבדיקת פוליגרף פח"ם. נמצא, כי מינון של 40 מ"ג מפחית את עוצמת התגובות לפרט המסגיר במוליכות החשמלית של העור, אולם אינו משפיע על רמת התגובה בנשימה.
בשנת 1984 נחקרה (Iacono, Boisvenu & Fleming) ההשפעה של תרופת ההרגעה וליום לעומת ההשפעה של התרופה הממריצה ריטלין, על רמת האבחון בבדיקת פוליגרף מסוג פח"ם. לא נמצאה כל השפעה על רמת האבחון. בשנת 1992 נערך מחקר נוסף (Iacono, Cerri, Patrick & Fleming) והפעם נבדקו 3 תרופות מרגיעות Meprobamate, וליום ופרופראנולול, שלא נמצאו משפיעות על רמת האבחון בבדיקת פוליגרף פח"מ.
השפעת סמים ותרופות על בדיקת פוליגרף – סיכום
ניתן לומר, כי שיבוש התגובה הפסיכו-פיזיולוגית של נבדק פוליגרף ע"י תרופות נוירולוגיות או סמים שונים המפחיתים או מגבירים את תגובת המוליכות החשמלית של העור (EDR) יכול לעבוד לרעת נבדק הפוליגרף באותה מידה שיכול לעבוד לטובתו או גם שלא לשנות כלל את התוצאה הסופית של בדיקת הפוליגרף. הסיבה המרכזית לכך היא, שהשפעת תרופות או סמים על נבדק פוליגרף היא מתמשכת לאורך כל בדיקת הפוליגרף ולא ניתנת לשליטה ומניפולציה בשאלות השונות של בדיקת הפוליגרף (שאלות רלוונטיות מול שאלות קונטרול). בנוסף, בודק פוליגרף מנוסה יכול במרבית המקרים להבחין בנקל כבר מתחילת בדיקת פוליגרף, שהנבדק נמצא תחת השפעה של תרופות הרגעה או סמים ובשל כך להפסיק את בדיקת הפוליגרף. שיבוש כזה של בדיקת פוליגרף נחשב במקרים רבים לשיבוש מכוון (countermeasures) וההשלכות של השיבוש עלולות להיות קשות עבור נבדק הפוליגרף.
יש לכם שאלות נוספות? הגעתם למקום הנכון! מכון פוליגרף אמינות הוא הכתובת הנכונה. מכון פוליגרף אמינות פועל בתחום שנים רבות ומציע בדיקות פוליגרף איכותיות, המתבצעות על ידי אנשי מקצוע מנוסים. מעוניינים לשמוע פרטים נוספים על בדיקת הפוליגרף ועל שיטות מבדק נוספות? צרו קשר בטלפון 072-392-5900