בית הדין לעבודה קבע שהעובד ביצע הפרות משמעת – פגיעה במצלמה, צפייה בסרטים למבוגרים בזמן העבודה ודיווח שעות עבודה שקרי. בבדיקת פוליגרף נמצא העובד דובר שקר.
העובד מ.ז. פוטר על ידי חברת רותם טרקטורים וציוד בע"מ בגין הפרות משמעת שונות שיוחסו לו. החברה שללה מהעובד את פיצויי הפיטורים וזכויות שונות. בתביעתו עתר העובד לתשלום פיצויי פיטורים, יתרת חופשה שנתית ודמי הבראה, בסך כולל של 37,221 ש"ח. החברה הנתבעת מצידה הגישה כתב הגנה ותביעה שכנגד, במסגרתן ייחסה לתובע הפרות משמעת שונות ומעשי גניבה בחצר הלקוחה חברת תנובה, שאצלה הועסק. הנתבעת טוענת כי התובע אינו זכאי לפיצויי פיטורים, וכי היא זכאית לקזז את זכויותיו בשל הנזקים שנגרמו לה, ולפיצוי בגין נזקים שונים אשר נגרמו לה לטענתה. התביעה שכנגד עמדה על סך של 337,950 ש"ח.
הנתבעת מספקת עבודות כלים כבדים ומפעילה מרכזי מזון עבור חברות אחרות. התובע מ.ז. החל לעבוד בשירות הנתבעת ביום 01.02.11 ובמסגרת עבודתו הוצב התובע לעבודה במרכז המזון של חברת תנובה בקיבוץ בית השיטה, אשר לה נתנה הנתבעת שירותים. עבודתו של התובע כללה קליטת משאיות שסיפקו חומרי מזון למפטמה, משיכת חומרי הגלם והכנת תערובות המזון לעגלים במפטמה, קירוב המזון לעגלים בשעות שונות, וכיוצא בזה.
לקראת סוף חודש ספטמבר 2016, בוצעה ספירת מלאי במפטמה, ואז הבחינה תנובה בחוסר חריג במלאי במרכז המזון בבית השיטה. בעקבות כך, החלה תנובה בסדרת בדיקות וחקירות בנוגע לחוסר במלאי. בתאריך 26.10.16 נפגש משה בניסטי מאגף הביטחון בתנובה עם התובע. במהלך הפגישה, נשאל התובע האם שינה נתונים במערכת נועה והאם פגע במצלמות המשרד.
התובע הכחיש בתחילה, אך לאחר עימות עם הצילומים, אישר את שני המעשים. לטענתו חיבל במצלמה על מנת להסתיר את הצפייה בסרטים, ועדכן נתונים במערכת נועה בשביל לתקן את המלאי עקב סטיות שהיו בין הוראות ההכנה לכמות המזון שנמשכה בפועל.
ביום 30.10.16 נערכה לתובע בדיקת פוליגרף, בהסכמתו. בבדיקת הפוליגרף הכחיש התובע את מעורבותו בגניבת מזון, אך התגלו לדברי בודק הפוליגרף תגובות המעידות על אמירת שקר. באותו היום מסרה הנתבעת לתובע זימון לשימוע. במסגרת הזימון נרשם כי הנתבעת שוקלת את סיום עבודתו בשל "נזק וחבלה מכוונת שגרמת למצלמות בבקר תנובה והתנהגות לא נאותה במשרדי חברת בקר תנובה".
ביום 10.11.16 חתם התובע על הסכמה ליציאה לחופשה ללא תשלום עד לסיום בירור התנהלותו שנערך על-ידי תנובה. ביום 06.12.16 נמסר לתובע מכתב המודיע על פיטוריו לאלתר ועל שלילת פיצויי הפיטורים והודעה מוקדמת. למכתב צורף מכתב המפרט את סיבות הפיטורים: גרימת נזק מכוון למצלמות אבטחה בתנובה, שיבוש נתוני מלאי חומרים, מחיקת היסטוריית המחשב, צפייה בסרטים למבוגרים במשרדי תנובה, וחיוב שעות עבודה כוזב בגין אירועים אלו.
במכתב הפירוט של תנובה לנתבעת נטען, כי בחודשים אוקטובר ונובמבר 2016 התגלו חוסרים גדולים של תערובת במרכז המזון, וכי חוסרים אלו הם תוצאה של הונאה שבוצעה, לטענתם, על ידי עובד הנתבעת. שווי התערובת החסרה עומד על 135,000 ש"ח. ביום 11.01.17 הוציאה תנובה חשבונית לחיוב הנתבעת בסך שלעיל. בעקבות החקירה שביצעה תנובה, נמסרה לנתבעת מכתב הפסקת התקשרות בין הנתבעת לבין תנובה.
לדברי שופטי בית הדין האזורי לעבודה בנצרת, בפסק דין שפורסם רק לאחרונה, המחלוקת המרכזית בתיק עניינה בטענת הנתבעת, כי התובע ביצע שורה של מעשים המהווים הפרות משמעת ומעשים פליליים, ובראשם מעשה הגניבה, אשר מובילים לשלילת זכאותו לסעדים אותם תבע, ובחלקם אף יוצרים עילה לחייבו בפיצוי במסגרת תביעה שכנגד: " מצאנו כי הוכח שהתובע ביצע הפרות משמעת – פגיעה במצלמה, צפייה בסרטים למבוגרים בזמן העבודה ודיווח שעות עבודה שקרי. לא הוכח שהתובע גרם נזק למחשבי תנובה (מעבר למחיקת היסטוריית הגלישה), שהתובע שיבש את נתוני המלאי או כי גנב מזון עגלים מהמפטמה. במקרה דנן, אנו סבורים כי קיימת הצדקה לשלילת פיצויי הפיטורים אך לא בשיעור מלא. אין חולק כי הפרות המשמעת של התובע חמורות, אך הן אינן ברף העליון של הפרות המשמעת כגון שימוש באלימות או גניבה ממעסיק. התובע תבע פיצוי הלנת פיצויי פיטורים. בהתחשב בתוצאה אליה הגענו ובמחלוקת הכנה, לכל הפחות, שהייתה ביחס לזכאות התובע לפיצויי הפיטורים אנו קובעים כי התובע אינו זכאי לפיצוי הלנת פיצויי פיטורים". השופטים קבעו, שתישלל מהתובע מחצית מדמי הפיצויים ודחו את תביעת הנגד של הנתבעת.