בעקבות ההחלטה על פתיחת חקירה פלילית, קראו פה פרטים חשובים הנוגעים לשאלה: האם ראש הממשלה נתניהו ידע על על הקשר של עו"ד שמרון למספנות הגרמניות?
במהלך חודש נובמבר 2016 פורסמה בתקשורת "פרשת עסקת הצוללות", לפיה רכשה ישראל ממספנות טיסנקורפ הגרמניות שלוש צוללות חדשות, וכי עו"ד דוד שמרון, קרוב משפחתו ופרקליטו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ייצג את הצד הגרמני בעסקה. עוד פורסם, כי יומיים אחרי פרוץ הפרשה הזדרז עורך הדין דוד שמרון לעבור בדיקת פוליגרף פרטית בנושא ובמרכזה השאלה "האם נתניהו ידע על הקשר של שמרון למספנות".
על פי התקשורת, במהלך בדיקת הפוליגרף נשאל עו"ד שמרון ארבע שאלות רלוונטיות: "האם סיפרת לראש הממשלה על קשר כלשהו בינך לבין המספנות הגרמניות? האם שוחחת עם ראש הממשלה על רכש צוללות? האם שוחחת עם ראש הממשלה על תחזוקה וכלי שיט? והאם סיפרת פעם לראש הממשלה שאתה מייצג את מיקי גנור?". על כל השאלות השיב שמרון בשלילה ויצא דובר אמת.
אחד הפרמטרים החשובים ביותר לרמת הדיוק בתוצאות של בדיקת פוליגרף הוא ניסוח השאלות. השאלות בכל הטכניקות השונות בבדיקות הפוליגרף נגזרות מארבע קטגוריות עיקריות של שאלות סגורות: בלתי רלוונטיות, רלוונטיות, השוואתיות וסימפטומטיות, שהתשובה עליהן חייבת להיות אך ורק "כן" או "לא". השאלות שמעניינות את מזמין בדיקת הפוליגרף, ושבגינן הוא הזמין את הבדיקה מלכתחילה, הינן השאלות הרלוונטיות בלבד, והתוצאות שיופיעו בדו"ח הסופי של בודק הפוליגרף מתייחסות רק אליהן.
השאלות הרלוונטיות לא יכולות להישאל לגבי רגשות (למשל, האם אתה אוהב את אשתך ענת?), לא יכולות להישאל לגבי כוונות (למשל, האם כשהחזקת את ידה של העובדת סיגל היו לך כוונות מיניות?), ולא יכולות להישאל לגבי פרשנות סובייקטיבית, דעות או מחשבות. שאלות רלוונטיות יכולות להישאל אך ורק לגבי עובדות מעשיות, שאנחנו רוצים לדעת האם הן קרו או לא קרו. "כן" או "לא". (למשל, האם אתה לקחת 5,000 ש"ח משולחנו של משה ?).
השאלה הרלוונטית צריכה לכלול נושא אחד ולהיות ישירה, ממוקדת וקצרה ככל האפשר. השאלה צריכה לכלול פרטים עובדתיים ספציפיים ורצוי שלא תכלול מילים משפטיות, טכניות או אמוציונליות. למשל, לא לשאול האם גנבת אלא לשאול האם לקחת כסף ללא רשות במהלך עבודתך בחברה? מילה משפטית כמו "גניבה" עלולה ליצור הטיה בתוצאות בדיקת הפוליגרף מאחר והיא עלולה להשפיע אמוציונלית על הנבדק ולגרור תגובה פסיכו-פיסיולוגית מוגברת. מאידך, ייתכן והנבדק עשה לעצמו רציונליזציה, שלגנוב כסף מהחברה בה הוא עובד זו לא גניבה מבחינתו, מאחר והחברה לא נתנה לו את העלאת השכר שהובטחה לו ולכן היא ממילא חייבת לו את הכסף. במצב זה המילה "גניבה" עלולה ליצור אצלו תגובה פסיכו-פיזיולוגית מופחתת.
בניסוח השאלות צריך בודק הפוליגרף לבחור מילים, שאינן ניתנות לפרשנות סובייקטיבית. במצב של אילוצים מקצועיים כמו למשל נסיון לקצר את אורך השאלה, יכול בודק הפוליגרף לבחור במילים שכאלה, אולם עליו להבהירן לנבדק או לנבדקת. למשל בשאלה, האם קיימת יחסי מין מלאים עם גבר אחר מלבד בעלך שלמה מאז נישואייך? יש צורך להבהיר לנבדקת מה בדיוק כלול במילים "יחסי מין מלאים" ומה לא כלול. במידה ואלה לא הנישואים הראשונים והיחידים של הנבדקת, הרי שיש להבהיר לה שהמילים "מאז נישואייך" מתייחסים לנישואיה לשלמה. הבהרות אלה יצויינו בדו"ח הסופי.
על בודק הפוליגרף לפשט את השאלות ולהתאימן ליכולת ההבנה של הנבדקים, להבהיר להם היטב את המשמעות המלאה של המילים בהן הוא משתמש בשאלות ולוודא שהנבדקים הבינו היטב את השאלות. לאחר שהבודק הכין את שאלות בדיקת הפוליגרף עליו להכין את הנבדקים ע"י הקראה של השאלות, ומענה של הנבדקים בתשובות של כן או לא בלבד.
במקרים בהם הנבדק אינו דובר לחלוטין את שפת הבודק עדיף להיעזר בבודק פוליגרף בעל ידע בשפתו של הנבדק, אך אין מניעה להיעזר במתורגמן המחוייב לתרגם את השאלות באופן מדוייק ונכון.
כאמור אחד הפרמטרים החשובים ביותר לרמת הדיוק בתוצאות של בדיקת פוליגרף הוא ניסוח השאלות, ומבלי להכיר את כל פרטי פרשת הצוללות או את שאר הפרמטרים של בדיקת הפוליגרף של עו"ד שמרון, אני יכול לומר שעל פניו נראה, כי השאלות הרלוונטיות שנשאל עו"ד שמרון בבדיקת הפוליגרף נוסחו היטב.