דו"ח ארגון בודקי ההונאות המוסמכים לשנת 2020 ממחיש את הצורך בבדיקות פוליגרף לעובדים ומצביע על היקף הונאות וגניבות עולמי שנתי של עובדים בסך 3.6 ביליון דולר.
גניבות של עובדים מעסקים וארגונים הן מגיפה חובקת עולם, שהיקף נזקיה הכלכליים עולה על כל דמיון וישראל היא לא יוצאת מן הכלל. כבר הרבה מאוד שנים הכלכלות בישראל ובעולם מתמודדות עם המגיפה הקשה הזו, שמגיעה על פי הדו"ח שפורסם בימים אלו, לממוצע של 5% מהמחזור השנתי של עסקים וארגונים.
כל בר דעת מבין שמדובר במספרים מטורפים, שיכולים במקרים רבים להוריד את העסק לברכיים ולגרום לו לפשיטת רגל. ברור שחיסולו של העסק מביא כמובן לפיטוריהם של העובדים, שמרביתם היו ישרים ונאמנים לכל אורך הדרך.
בדיקות פוליגרף לעובדים – כלי יעיל למניעה וצמצום הונאות וגניבות
ישנם דרכים וכלים רבים למניעה או לפחות לצמצום תופעת הונאות וגניבות עובדים מהמעסיק, אולם ארגונים ועסקים רבים לא טורחים להשקיע מחשבה זמן וכסף, ונזכרים לעיתים מאוחר מידי, כשהנזק עצום ובלתי הפיך.
כלי יעיל וזול יחסית הוא בדיקת פוליגרף לעובדים. ישנם כאלה שמתייחסים לגניבות העובדים כמעין גזירה משמיים שצריך ללמוד לחיות איתה.
יש כאלה שמפחדים לבקש מהעובדים לעבור בדיקות פוליגרף ו"להרגיז" אותם, יש כאלה שחוששים שתיגרם "אוירה לא נעימה" בקרב העובדים ומעדיפים לעצום עיניים, ויש כאלה שמפחדים מוועד העובדים.
תירוצים לא חסרים, אבל בדיקת פוליגרף לעובד היא לא פחות מכלי חיוני להישרדותו של כל עסק וארגון, ובמצב של מלחמת הישרדות צריך להסיר את הכפפות ולהיות אסרטיבי בדרישה לבצע בדיקת פוליגרף בעבודה.
בדו"ח 2020 ישנם ממצאים מעניינים רבים. למשל נמצא, כי גברים מבצעים 72% מכלל הגניבות וההונאות, ובהיקפים גדולים בהרבה מאלה של הנשים.
מתברר, כי 80% מהעבריינים שנתגלו בארגון הוענשו בתוך הארגון באופן כזה או אחר, וכי 46% מהארגונים שנפלו קורבן להונאות וגניבות מסרבים לפנות לרשויות לאכיפת חוק וחושבים שהעונש הפנים-ארגוני שניתן לעבריינים מספק.
במקרה שארגון כבר מצליח לגלות הונאה או גניבה, לפעמים זה כבר מאוחר מידי לארגון. ממוצע הזמן שלוקח לארגונים לגלות הונאה או גניבה הוא 14 חודשים וב-43% ממקרי הגילוי זה כתוצאה מדיווח של עובדים אחרים.
3 סוגים של בדיקות פוליגרף לעובדים
מתוך מגוון סוגי בדיקות הפוליגרף, ישנם 3 סוגים של בדיקות פוליגרף לעובדים: בדיקת פוליגרף למועמדים לעבודה (בדיקת פוליגרף למהימנות תעסוקתית), בדיקת פוליגרף תקופתית לעובדים במקומות עבודה, בדיקת פוליגרף ספציפית לעובדים במקומות עבודה.
- בדיקת פוליגרף למועמדים לעבודה (בדיקת פוליגרף למהימנות תעסוקתית): מיון וסינון מועמדים לעבודה ע"י בדיקת פוליגרף (מהימנות) הינו כלי בעל חשיבות עצומה בתהליך קבלת ההחלטות של בעלי עסקים ומנהלים באשר לקבלת עובדים אשר עלולים לגרום נזק לארגון. מחקרים מוכיחים, מעל לכל ספק, כי לאדם אשר מעל בעבר באמון מעסיקו סיכוי גבוה לעשות אותו דבר שוב ושוב. בבדיקת הפוליגרף נבדק האם המועמד פעל בעבר באופן חריג בנושאים החשובים לארגון כמו מעילות וגניבות של כסף או סחורה, קבלת שוחד מספקים או לקוחות, ריגול תעשייתי, הימורים, אלימות, קשר לגורמים עבריניים, שימוש בסמים, ועוד.
- בדיקת פוליגרף תקופתית לעובדים במקומות עבודה: בדיקת פוליגרף תקופתית לעובדים בארגון נועדה לאתר את אלה אשר מעלו באמון מחד ולחזק את האמון בעובדים הישרים מאידך. בארגון בו מתקיימות, באופן תדיר, בדיקות פוליגרף תקופתיות, ימנעו מרבית העובדים מעבירות כנגד הארגון. השימוש בבדיקת פוליגרף תקופתית לעובדים משמש כהרתעה ומונע עבירות, שייתכן והיו מבוצעות ללא הפוליגרף. בבדיקת פוליגרף תקופתית יישאלו העובדים שאלות שסוכמו מראש עם המעסיק וזאת בהתאם לאופי התפקיד והארגון.
- בדיקת פוליגרף ספציפית לעובדים במקומות עבודה: בדיקת פוליגרף ספציפית מתקיימת כאשר קורה אירוע מסוים במשרד, בחנות, במפעל, בעסק, בארגון. למשל: גניבת כסף או סחורה, פריצה, ונדליזם וחבלה, גניבת מידע והעברתו למתחרים, אימות גרסאות בזמן ויכוח בנושא חשוב, סכסוכים עסקיים, עבירות משמעת ואתיקה, הטרדות מיניות, ועוד.
כמעט בכל יום אנו שומעים על הונאות וגניבות של עובדים מעסקים וארגונים. רק לאחרונה הותר לפרסום, כי מספר גורמים ביטחוניים בכירים בישראל מעורבים בפרשת שחיתות חמורה בגוף ביטחוני.
המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה לחשודים כי נשקלת העמדתם לדין בכפוף לשימוע, בין היתר, בגין חשדות לביצוע עבירות שוחד, קבלת דבר במרמה, גניבה על ידי עובד ציבור, מרמה והפרת אמונים, שיבוש מהלכי משפט, הלבנת הון ועבירות מס.
על פי החשד, עובדי ציבור בגוף הביטחוני המדובר לקחו שוחד מחברות העוסקות במכירת ציוד לגופי ביטחון, ומבעליהן, בתמורה לכך שיקדמו במסגרת תפקידם בגוף הביטחוני עסקאות מכר בין גוף הביטחון וגופי ביטחון נוספים לבין החברות המשחדות.
היקף המרמה כלפי גופי הביטחון נאמד בעשרות מיליוני שקלים וסביר להניח שבדיקות פוליגרף תקופתיות לעובדים בפרק זמן סביר מבדיקה לבדיקה היו חושפות מזמן את הפרשה החמורה ואולי אף מונעות אותה.
מומלץ לכל בעל עסק או מנהל לשקול ביצוע בדיקות פוליגרף לעובדים בכל שלבי התעסוקה, משלב הגיוס והמיון דרך תקופת ההעסקה ועד לאירועים ספציפיים, במטרה להרתיע, למנוע ולאתר את העובדים אשר גורמים נזק לעסק או לארגון עד שלעיתים כבר לא ניתן להצילו.